Hallo, mijn naam is Daniel Tuitert en ik ben woonachtig in Zwolle in de provincie Overijssel.

Al van kinds af aan ben ik veel in de natuur te vinden en inventariseer ik voor diverse terreinbeherende organisaties allerlei natuurgebieden in Overijssel en Gelderland. Al het moois wat ik daarbij tegenkom, probeer ik vast te leggen op de gevoelige plaat. Deze beelden gebruik ik dan weer voor lezingen en presentaties over deze natuurgebieden en de onderzoeken die ik daar uitvoer.

Ik streef er naar om dieren zo veel mogelijk in hun leefomgeving te fotograferen en daarbij het natuurlijke gedrag van de betreffende soort in beeld te brengen. Belangrijk daarbij is om de dieren zo min mogelijk te verstoren. Veel van mijn foto’s zijn dan ook gemaakt vanuit goed gecamoufleerde schuiltenten en drijfhutten, waarbij je helemaal kunt opgaan in de leefomgeving van de betreffende soort.

Hoewel ik mij met uiteenlopende vormen van natuurfotografie bezig houd, heb ik mij de laatste jaren met name gespecialiseerd in high speed fotografie. In deze tak van (natuur)fotografie draait het om het fotograferen van bewegende dieren zoals vliegende vleermuizen, springende muizen en duikende ijsvogels. Om de beweging te kunnen ‘bevriezen’ zodat er geen bewegingsonscherpte ontstaat, werk ik met extreem korte sluiter- en flitstijden tot wel 1 / 20.000 seconde!

Eén van de grondleggers van de high speed natuurfotografie is de Britse natuurfotograaf Stephen Dalton. Toen ik jaren geleden een boek van hem kreeg vol met vluchtopnames van vogels, vleermuizen en insecten was mijn interesse in deze vorm van natuurfotografie gewekt. High speed fotografie vergt veel precisie en geduld. Een opstelling om vluchtopnames van dieren te maken bestaat uit één of meerdere infrarood lichtsluizen, een dozijn flitsers en vaak meerdere (middenformaat)camera’s. Het geheel wordt aangestuurd door een speciaal hiervoor gemaakte controller. Niet zelden ben ik meerdere uren bezig met de hele opstelling en duurt de actie die ik wil vastleggen maar enkele milliseconden.