Afgelopen winter ben ik met een groepje vrienden naar Frankrijk geweest om overwinterende vleermuizen te fotograferen. Sinds een jaar of 8 is dat een jaarlijks terugkerend ritueel tussen kerst en oud & nieuw waar ik altijd erg naar uit zie! Al om 5 uur zaten we in de auto en tegen de middag kwamen we aan op onze bestemming in de Cote d’Or in het noordoosten van Frankrijk. Na een korte wandeling vonden we al snel de ingang van een oude mergelgroeve. Al bij de ingang hingen de eerste baardvleermuizen en niet veel verder vonden we de eerste kleine hoefijzerneuzen.

De kleine hoefijzerneus is toch wel één van mijn favoriete vleermuissoorten. Het diertje is maar een paar centimeter groot en vouwt tijdens de winterslaap zijn vleugels helemaal om zichzelf heen. Vaak is alleen de hoefijzervormige neus (vandaar de naam) nog zichtbaar. Niet te geloven dat de soort in de jaren ’70 één van de meest voorkomende overwinterende vleermuissoorten in onze Limburgse mergelgroeves was! Nauwelijks 20 jaar later zijn ze volledig uit ons land verdwenen als gevolg van schaalvergroting van het landschap en het gebruik van pesticiden. Jammer, maar gelukkig zijn ze in België en Frankrijk nog volop te bewonderen.       

In het vervolg van onze reis hebben we nog diverse groeves en grotten bezocht en in totaal honderden overwinterende vleermuizen gezien, waaronder bijzondere soorten als bechsteins vleermuis, grote hoefijzerneus, ingekorven vleermuis en mopsvleermuis. Met een hoop mooie vleermuisfoto’s keren we na 3 dagen weer huiswaarts. Ons jaarlijkse tripje zit er weer op. Ik kijk nu al weer uit naar volgend jaar!