Het is momenteel nog volop winter, met temperaturen onder nul en regelmatig sneeuw. Ideale omstandigheden om mijn boshut op de Veluwe in te duiken om bosvogels in winterse omstandigheden te fotograferen. Vandaag kwamen koolmees, pimpelmees, kuifmees, zwarte mees, glanskop, heggemus, roodborst, merel, grote bonte specht, vink, appelvink, groenling, houtduif en vlaamse gaai voorbij om van het voer te snoepen. En naast vogels waren ook bosmuis, rosse woelmuis en eekhoorn van de partij.

Sommige soorten zoals merel, vink en appelvink zijn makkelijk te fotograferen omdat ze vaak minutenlang blijven zitten. Maar bij mezen is dat een ander verhaal. Mezen vliegen af en aan om een pinda of zonnebloempit weg te grissen en zijn vervolgens weer net zo snel verdwenen als dat ze gekomen zijn. Vooral de kleine zwarte mees en de nerveuze kuifmees zijn lastig te fotograferen, omdat ze werkelijk geen minuut stil zitten. Gelukkig zijn ze vrij luidruchtig en hun gezang verraadt al snel hun aanwezigheid.

Hoewel het best afzien is om een paar uur met temperaturen onder nul in een hutje in het bos te zitten, heb ik me geen seconde verveeld met al die scharrelende bosvogels om me heen. En het heeft me een hoop leuke foto’s van bosvogels in een mooie winterse setting opgeleverd.